Η χρόνια νεφρική νόσος επηρεάζει το 8 έως 16% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο, πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στη φροντίδα των νεφρών σας.
Καμία τροφή δεν «βλάπτει τα νεφρά», αλλά κάποια, όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα ή σε συνδυασμό με νεφρική νόσο, μπορεί να είναι επιβλαβή. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, οι μεγάλες ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης, τα ζαχαρούχα ποτά και το αλκοόλ είναι μερικά παραδείγματα επιλογών που θα πρέπει να μετριάζονται, ειδικά εάν έχετε ήδη διάγνωση νεφρικής νόσου ή παράγοντες κινδύνου.
Disclaimer: Οι πληροφορίες στο Υγεία & Διατροφή παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή.
Ακολουθήστε μας στο Facebook – instagram – Pinterest & TikTok
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν την υγεία δεν σημαίνει ότι πρέπει να θέσουμε αυστηρούς περιορισμούς, αλλά μάλλον να μάθουμε πώς να τα επιλέγουμε και να τα χρησιμοποιούμε με σύνεση για να συμβάλλουμε στη βέλτιστη λειτουργία των νεφρών. Άλλωστε, η φροντίδα αυτών των οργάνων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ισορροπίας και της ευεξίας ολόκληρου του σώματος. Ανακαλύψτε τα παρακάτω!
1. Υπερβολικό αλάτι
Όσον αφορά την πρόληψη και τη διαχείριση των νεφρικών παθήσεων, η πρώτη σύσταση που προτείνει το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Παθήσεων είναι η μείωση της πρόσληψης νατρίου στη διατροφή σας. Η ποσότητα αυτού του μετάλλου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2,3 γραμμάρια την ημέρα, που ισοδυναμεί με ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι.
Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα υψηλά επίπεδα νατρίου υπερφορτώνουν τα νεφρά και τείνουν να βλάπτουν τη λειτουργία τους με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, αυτό προάγει την κατακράτηση υγρών και την αυξημένη αρτηριακή πίεση, δύο στοιχεία που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο προοδευτικής νεφρικής βλάβης.
- Διαβάστε επίσης: Διατροφή και Ακμή: Πώς οι Υδατάνθρακες Επηρεάζουν το Δέρμα σας
2. Κόκκινα κρέατα
Το πρόβλημα με το κόκκινο κρέας είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε ζωικές πρωτεΐνες, οι οποίες, σε συνδυασμό με νάτριο, χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά, υπερφορτώνουν τα νεφρά και αυξάνουν την παραγωγή αποβλήτων που πρέπει να φιλτράρουν. Επομένως, τα υγιή άτομα θα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωσή τους σε όχι περισσότερα από 300 έως 500 γραμμάρια την εβδομάδα.
Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με νεφρική ανεπάρκεια ή άλλες νεφρικές παθήσεις, η πρόσληψή σας θα πρέπει να παρακολουθείται και να επιβλέπεται ακόμη πιο στενά από τον γιατρό σας. Γενικά, είναι προτιμότερο να επιλέγετε άλλες, πιο άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρι, όσπρια, κοτόπουλο χωρίς πέτσα και άπαχο κρέας όπως σιρλόιν ή στρογγυλό κρέας.
3. Επεξεργασμένα κρέατα
Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα ζαμπόν, τα λουκάνικα και το μπέικον, περιέχουν αρκετές ενώσεις που είναι επιβλαβείς για τα νεφρά , ειδικά όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ή συστηματική ποσότητα: νάτριο, συντηρητικά όπως τα νιτρώδη και πρόσθετα φωσφόρου. Η υπερβολική ποσότητα νατρίου, όπως αναφέραμε προηγουμένως, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και προάγει την κατακράτηση υγρών.
Εν τω μεταξύ, ο προστιθέμενος φώσφορος —ο οποίος είναι πιο δύσκολο να αποβληθεί σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια— μπορεί να μεταβάλει την ισορροπία των μετάλλων και να επηρεάσει τα οστά και τα αιμοφόρα αγγεία. Για όλους αυτούς τους λόγους, στους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο (ή σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης) συχνά συνιστάται να αποφεύγουν ή να περιορίζουν αυστηρά αυτά τα τρόφιμα, ακόμη και σε μικρές ποσότητες.
4. Γρήγορο φαγητό
Πολλές επιλογές γρήγορου φαγητού παρασκευάζονται με διάφορα συστατικά που ήδη αναφέραμε: υπερβολικό αλάτι, κόκκινο κρέας και λουκάνικα. Μπορεί επίσης να περιέχουν λιπαρά τυριά, ραφιναρισμένα αλεύρια και άλλα συστατικά που, όταν καταναλώνονται τακτικά, συμβάλλουν επίσης στην προοδευτική επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας.
Η αποφυγή τους είναι μια καλή επιλογή για την προστασία των νεφρών σας, καθώς η τακτική παρουσία τους στη διατροφή σας μπορεί να μεταβάλει την ισορροπία νατρίου και φωσφόρου, οδηγώντας σε καρδιαγγειακές και νεφρικές επιπλοκές. Φροντίστε να περιορίσετε την πρόσληψη επιλογών όπως:
- Μπιφτέκια
- Χοτ ντογκ
- Πίτσες
- πατάτες τηγανητές
- κοτόπουλο τηγανητό
- Πανέ ψάρι
Για ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις, επιλέξτε σπιτικές εκδόσεις με φρέσκα υλικά, όπως άπαχα ψητά κρέατα, σοταρισμένα λαχανικά χωρίς προσθήκη αλατιού ή ωμές μαγειρεμένες πατάτες.
5. Ζαχαρούχα ποτά
Αν και πολλοί τα βρίσκουν νόστιμα, τα αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων σε κουτιά και τα ενεργειακά ποτά είναι πηγές ζάχαρης που κάνουν τα νεφρά να εργάζονται σκληρότερα από όσο θα έπρεπε. Δεδομένου ότι συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν αυτά τα όργανα μακροπρόθεσμα.
Επιπλέον, ορισμένες επιλογές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, μια μορφή ζάχαρης που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας νεφρικής νόσου , καθώς προάγει τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και τη συσσώρευση ουρικού οξέος. Είναι σημαντικό να περιορίσετε την πρόσληψή σας όσο το δυνατόν περισσότερο και να επιλέξετε υγιεινές επιλογές όπως νερό, αφεψήματα βοτάνων ή, περιστασιακά, φυσικούς χυμούς.
6. Καφεΐνη
Εάν είστε υγιείς, η κατανάλωση καφεΐνης με μέτρο δεν ενέχει κίνδυνο για τα νεφρά σας. Δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί χρόνια νεφρική νόσο ή μειωμένη νεφρική λειτουργία. Ωστόσο, εάν πάσχετε από υψηλή αρτηριακή πίεση ή νεφρική ανεπάρκεια, η υπερβολική κατανάλωση αυτής της ουσίας (περισσότερα από 400 mg την ημέρα, που ισοδυναμεί με περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ) είναι επιβλαβής.
Με άλλα λόγια, το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η καφεΐνη, αλλά μάλλον η υπερβολική κατανάλωση ή το πλαίσιο στο οποίο καταναλώνεται. Επομένως, εάν έχετε κάποια νεφρική πάθηση ή διατρέχετε υψηλό κίνδυνο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
7. Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
Εκτός από τα επεξεργασμένα κρέατα, υπάρχουν πολλά άλλα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε εάν ανησυχείτε για την υγεία των νεφρών σας. Προϊόντα όπως έτοιμα προς ζέσταμα γεύματα – λαζάνια, πίτσες, προμαγειρεμένα γεύματα – και γλυκά ή αλμυρά σνακ όπως μπισκότα, νάτσος, ντόνατς ή κέικ συχνά περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου, προστιθέμενα σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετα όπως συντηρητικά και φωσφορικά άλατα.
Το ίδιο ισχύει και για τις έτοιμες σούπες και τα καρυκεύματα σε κύβους με κοτόπουλο, παϊδάκια ή λαχανικά, τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου και τεχνητών αρωμάτων. Αυτά τα συστατικά όχι μόνο υπερφορτώνουν τα νεφρά, αλλά συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη υπέρτασης, παχυσαρκίας και αντίστασης στην ινσουλίνη, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.
Στην πραγματικότητα, προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν έως και 25% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια σε σύγκριση με εκείνα που καταναλώνουν λίγα ή καθόλου τέτοια τρόφιμα. Επομένως, συνιστάται να περιορίζεται η πρόσληψη αυτών των προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο και να δίνεται προτεραιότητα σε μια διατροφή που βασίζεται σε φρέσκα, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.
- Διαβάστε επίσης: Είναι το ελαιόλαδο υγιεινό;
7. Τροφές πλούσιες σε οξαλικά άλατα
Ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό, όπως το σπανάκι, το σέσκουλο, τα παντζάρια και το αστερόφρουτο, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο νεφρολιθίασης. Η κατανάλωσή τους σε αφθονία και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να βλάψει την υγεία των νεφρών, ειδικά σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και άλλων νεφρικών παθήσεων.
9. Τουρσιά
Τα τουρσιά, οι ελιές, τα τουρσί κρεμμύδια και άλλα τουρσιά διατηρούνται σε άλμη (ένας συνδυασμός νερού και μεγάλων ποσοτήτων αλατιού). Επομένως, μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία των νεφρών εάν αποτελούν μέρος της καθημερινής σας διατροφής.
Ένα μόνο τουρσί αγγούρι μπορεί να έχει πάνω από 300 mg νατρίου. Η κατανάλωση πολλών αγγουριών ταυτόχρονα, εάν έχετε νεφρική νόσο, θα επιβαρύνει μόνο τα νεφρά σας και θα προκαλέσει στο σώμα σας κατακράτηση περισσότερου νερού.
10. Βούτυρο
Η συμπερίληψη του βουτύρου στην καθημερινή σας διατροφή έχει αρκετές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία σας που θέτουν σε κίνδυνο την ορθή λειτουργία των νεφρών σας. Αυτή η τροφή είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, ουσίες που συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση και την εξασθενημένη καρδιαγγειακή λειτουργία, οι οποίες συνδέονται με νεφρική νόσο.
Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη αυτού του λίπους σχετίζεται με φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη, δύο καταστάσεις που συμβάλλουν στη νεφρική βλάβη. Επομένως, εάν ο στόχος σας είναι να δώσετε προτεραιότητα στην υγεία των νεφρών, περιορίστε την πρόσληψη αυτού του λίπους και επιλέξτε υγιεινές πηγές, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή το αβοκάντο.
11. Αλκοόλ
Το αλκοόλ δεν θεωρείται τρόφιμο με την αυστηρή έννοια, καθώς δεν παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και η ενεργειακή του αξία προέρχεται αποκλειστικά από την αιθανόλη. Ωστόσο, δεδομένου ότι αποτελεί μέρος της διατροφής πολλών ανθρώπων και η κατανάλωσή του μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των νεφρών, είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί σε αυτήν τη λίστα.
Ακόμα και αν ληφθεί σε μικρές ποσότητες, προάγει την αφυδάτωση και επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία φιλτραρίσματος των νεφρών. Επιπλέον, ο μεταβολισμός του παράγει τοξικές ουσίες που πρέπει να αποβληθούν από αυτά τα όργανα, αυξάνοντας το φόρτο εργασίας τους.
Σε άτομα με νεφρική νόσο, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την υπάρχουσα βλάβη και να επηρεάσει τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Για αυτούς τους λόγους,
Δώστε προτεραιότητα σε μια ισορροπημένη διατροφή
Τώρα γνωρίζετε ποιες τροφές συνιστώνται λιγότερο για τα νεφρά σας. Και παρόλο που καμία από αυτές δεν θα προκαλέσει ασθένεια από μόνη της, είναι καλύτερο να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψή τους. Αντ’ αυτού, δώστε προτεραιότητα σε μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται σε φρέσκες, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο τροφές.
Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι άπαχες πρωτεΐνες και τα υγιή λίπη όχι μόνο υποστηρίζουν τη λειτουργία των νεφρών, αλλά βοηθούν επίσης στον έλεγχο παραγόντων κινδύνου όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Φυσικά, είναι σημαντικό να τρώτε με σύνεση και με μέτρο, προσαρμόζοντας πάντα τη διατροφή σας στις ατομικές σας ανάγκες.