Τα εξευγενισμένα δημητριακά στο πρωινό μπορούν να δημιουργήσουν κορυφές γλυκόζης που αποστραγγίζουν την ενέργειά σας. Αντικαταστήστε τα με υγιή λίπη και πρωτεΐνες για να επιτύχετε κορεσμό και διαρκή ζωτικότητα.
Ξεκινάτε τη μέρα με τον καφέ σας και εκείνους που σας αρέσει που σας αρέσει τόσο πολύ, αλλά λίγες ώρες αργότερα αισθάνεστε μια ενεργειακή πτώση. Γιατί συμβαίνει; Τα τοστ είναι συνήθως μέρος του πρωινού πολλών ανθρώπων, αλλά δεν παρέχουν τη σταθερή ενέργεια που χρειαζόμαστε για να μας κρατήσουμε εστιασμένους και ενεργούς κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Disclaimer: Οι πληροφορίες στο Υγεία & Διατροφή παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή.
Ακολουθήστε μας στο Facebook – instagram – Pinterest & TikTok
Ο αναγνωρισμένος διαιτολόγος και διατροφολόγος, Sandra Moñino, Σας προσκαλεί να ξανασκεφτείτε το πρωινό με υγιή λίπη και πρωτεΐνες, όχι τοστ. Μια επιβεβαίωση που έρχεται σε αντίθεση με τη θρεπτική πυραμίδα, η οποία εξακολουθεί να τοποθετεί τα εξευγενισμένα δημητριακά στη βάση της διατροφής, αν και το σώμα μας αντιδρά πολύ διαφορετικά.
Το κρυμμένο αποτέλεσμα ζάχαρης στο πρωινό σας
Ακόμα κι αν δεν βάζετε ζάχαρη, Λευκό ψωμί τοστ ή ψωμί που τρώτε καθημερινά πράξη στο σώμα σχεδόν σαν ένα γλυκό. Με τα λόγια της Σάντρα: “Είναι σαν να ήταν ζάχαρη.” Τα εκλεπτυσμένα αλεύρια που αποτελούν το τοστ, ειδικά εκείνα του σύγχρονου ψωμιού με πολύ σύντομες ζυμώσεις, προκαλούν “κορυφές γλυκόζης” στο αίμα.
Είναι σαν ένα περιπέτεια με κυλίνδρους: οι βλαστοί γλυκόζης, το σώμα απελευθερώνει υπερβολική ινσουλίνη και ενέργεια που πέφτουν, που προκαλεί κούραση, απάθεια και επιθυμία να φάει κάτι γλυκό. Έτσι ξεκινά ένας κύκλος που μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση και την ενθάρρυνσή σας για ώρες.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το φαινόμενο μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη, έναν βασικό παράγοντα στη χρόνια φλεγμονή.
Η σταθεροποιητική δύναμη του λίπους και των πρωτεϊνών
Αντιμετωπίζοντας αυτήν την κατάσταση, Η Sandra προτείνει να καταναλώσουν πρωτεΐνες λίπους και ποιότητας. Τα υγιή λίπη όπως το αβοκάντο ή τα καρύδια είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση των ορμονών και την παροχή ενέργειας που απελευθερώνεται αργά και συνεχώς, αποφεύγοντας αυτές τις κορυφές και καταρράκτες. Οι πρωτεΐνες δίνουν επίσης κορεσμό και μια πολύ πιο ισορροπημένη ροή ενέργειας.
Δεν πρόκειται για την πλήρη εξάλειψη των υδατανθράκων, αλλά για την επιλογή τους καλά και για το συνδυασμό τους με άλλα κατάλληλα τρόφιμα.
Ποιο είναι το ιδανικό πρωινό;
Ο διατροφολόγος εξηγεί ότι το κλειδί είναι να συνοδεύσει. Εάν αποφασίσετε να φάτε έναν υδατάνθρακα στο πρώτο πιάτο της ημέρας, όπως μια μικρή πάστα ή ενσωματωμένο ρύζι (ή ψευδοκρίες όπως quinoa), το συνδυάστε πάντα με ένα καλό τμήμα πρωτεϊνών και ποιοτικών λιπών. Ένα παράδειγμα μενού θα μπορούσε να είναι:
- Τα αυγά σε οποιαδήποτε προετοιμασία (μπερδεμένα, μαγειρεμένα, ψητά) με μανιτάρια ή σπανάκι.
- Ως υγιής πηγή λίπους: αβοκάντο, κατσικίσιο τυρί ή εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
- Ξηρά φρούτα (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια) φυσικά, χωρίς αλάτι ή τοστ, ή 100% φυσική κρέμα φυστικιών, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.
- Μπλε ψάρια, όπως σολομός ή ακόμα και καμπάνες σε ξύδι, τα οποία είναι ένα “ωμέγα-3 αλεξίπτωτο”.
Στη συνέντευξη με τη Sandra Moñino, ο διατροφολόγος το επισημαίνει Το κλειδί είναι να παρατηρήσετε πώς αισθάνεται το σώμα σας μετά την εισαγωγή αυτών των αλλαγών μικρό. Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε μια αυστηρή διατροφή, αλλά να ακούσετε το σώμα σας και να πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς μέχρι να βρείτε εκείνη που σας δίνει σταθερότητα και ευημερία όλη την ημέρα, χωρίς αυτά τα σκαμπανεβάσματα που μερικές φορές περιορίζουν την καλή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων.