πλιγούρι

Είναι το πλιγούρι υγιεινό; Συνταγές και συμβουλές υγείας 🍲

Είναι το πλιγούρι υγιεινό; – Συνταγές και συμβουλές για υγιή πλιγούρια

Στις μέρες μας που όλο και περισσότεροι δίνουν σημασία στην υγιεινή διατροφή, αξίζει να επιστρέψουμε σε προϊόντα που αποτελούν τη βάση της διατροφής εδώ και αιώνες. Ένα από αυτά είναι το πλιγούρι – εκτιμώνται για τη διαθεσιμότητά τους, την απλότητα παρασκευής και τον πλούτο σε θρεπτικές αξίες. Είναι το πλιγούρι υγιεινο; Ας ρίξουμε μια ματιά στις ιδιότητες και τις δυνατότητες χρήσης του στο καθημερινό μενού.

Disclaimer: Οι πληροφορίες στο Υγεία & Διατροφή παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή.

Ακολουθήστε μας στο FacebookinstagramPinterest & TikTok

Τι είναι το Groats;

Το πλιγούρι είναι ένα προϊόν δημητριακών που παρασκευάζεται από δημητριακά όπως κριθάρι, φαγόπυρο, σιτάρι, κεχρί ή ρύζι. Τα διάφορα είδη πλιγούρι διαφέρουν ως προς τη θρεπτική και γευστική αξία. Τα πλιγούρια ολικής αλέσεως είναι ιδιαίτερα πολύτιμα γιατί, εκτός από υδατάνθρακες, περιέχουν επίσης πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα προϊόντα, τα πλιγούρια είναι λιγότερο εξευγενισμένα, γεγονός που αυξάνει τη θρεπτική τους αξία χάρη στα διατηρημένα εξωτερικά στρώματα του κόκκου.

Διαβάστε επίσης:Είναι υγιεινό το ανθόμελο;

Είναι Το πλιγούρι υγιή;

Το πλιγούρι είναι υγιεινο, ειδικά όταν τρώγονται με μέτρο και σωστά παρασκευασμένα. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, υποστηρίζει την πέψη και οι σύνθετοι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια μακράς διαρκείας, ιδανική για δραστήρια άτομα. Τα πλιγούρια είναι επίσης μια πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης, γεγονός που τα καθιστά πολύτιμο συστατικό της χορτοφαγικής και vegan διατροφής.

πλιγούρι

Ο τρόπος παρασκευής του πλιγουριού επηρεάζει τη θρεπτική του αξία. Το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, σε μικρή ποσότητα νερού, σας επιτρέπει να διατηρήσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Ας αποφύγουμε το υπερβολικό μαγείρεμα και το αλάτισμα για να μην μειώσουμε την αξία της υγείας.

Διαβάστε επίσης :Καστανό Ρύζι: Συνταγές

Τύποι πλιγούρι και οι ιδιότητές τους

Χυλός κριθαριού

Ο χυλός κριθαριού είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πηγές υδατανθράκων και φυτικών ινών, που έχει ευεργετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα. Περιέχει επίσης βήτα-γλυκάνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Χυλός φαγόπυρου

Το χυλό φαγόπυρου δεν περιέχει γλουτένη, επομένως είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και υποστηρίζει τη λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Το φαγόπυρο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι αυξάνει σιγά σιγά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα – ιδανικό για διαβητικούς.

πλιγούρι

Χυλός κεχρί

Το κεχρί, ένα προϊόν κεχρί, είναι εύκολα εύπεπτο και περιέχει πυρίτιο, το οποίο έχει ευεργετική επίδραση στην κατάσταση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο.

Διαβάστε επίσης:Είναι το ελαιόλαδο υγιεινό;

Συνταγές για νόστιμα και θρεπτικά πιάτα με πλιγούρι

Γλυκός κουάκερ κριθαριού με φρούτα

Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι πλιγούρι κριθαριού,
  • 2 φλιτζάνια νερό,
  • 1 φλιτζάνι γάλα (μπορεί να είναι φυτικής προέλευσης),
  • 1 μπανάνα,
  • μια χούφτα μούρα ή άλλα φρούτα του δάσους,
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.

Παρασκευή: Βράζουμε το κριθαράκι σε νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το γάλα και μαγειρέψτε ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά από το πλιγούρι. Τέλος, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη μπανάνα, τα βατόμουρα και το μέλι. Το πιάτο είναι χορταστικό και πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Πλιγούρι φαγόπυρου με ψητά λαχανικά και τόφου

Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι φαγόπυρο,
  • 1 κύβο τόφου,
  • κολοκυθάκια, πιπεριές, μελιτζάνες,
  • ελαιόλαδο,
  • μπαχαρικά: κουρκουμάς, καπνιστή πάπρικα, ρίγανη,
  • χυμό λεμονιού.

Παρασκευή: Μαγειρέψτε το φαγόπυρο. Κόβουμε τα λαχανικά σε κύβους και το τόφου σε φέτες. Αλατοπιπερώνουμε με ελαιόλαδο και μπαχαρικά και μετά ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Συνδυάστε τα πλιγούρια με λαχανικά και τόφου, ραντίστε με χυμό λεμονιού.

Σαλάτα με κεχρί, αβοκάντο και φασόλια

Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο κεχρί,
  • 1 ώριμο αβοκάντο,
  • 1 κουτάκι κόκκινα φασόλια,
  • χυμό λάιμ,
  • κολίανδρο,
  • 1 κουταλάκι του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Παρασκευή: Συνδυάστε τα βρασμένα πλιγούρια με αβοκάντο σε φέτες και στραγγισμένα φασόλια. Περιχύστε με ελαιόλαδο, χυμό λάιμ και φρέσκο ​​κόλιανδρο.

Συμβουλές για υγιή πλιγούρι

  1. Επιλέξτε πλιγούρι ολικής αλέσεως – Τα προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως το φαγόπυρο ή το κριθάρι, περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά από τα καθαρισμένα προϊόντα.
  2. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά – Το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά βοηθά στη διατήρηση περισσότερων βιταμινών και μετάλλων.
  3. Προσθέστε φρέσκα λαχανικά και φρούτα – Διαφοροποιήστε τα γεύματά σας προσθέτοντας λαχανικά και φρούτα για πρόσθετες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
  4. Ισορροπήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης – Αξίζει να συνδυάσετε τα πλιγούρια με άλλες πηγές πρωτεΐνης, π.χ. όσπρια, τόφου ή γιαούρτι.
πλιγούρι

Περίληψη

Το πλιγούρι είναι μια εξαιρετική επιλογή στη διατροφή κάθε ατόμου που έχει ευαισθησία για την υγεία του. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και διαφορετικοί τύποι του παρέχουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Θυμηθείτε να προετοιμάσετε τα πλιγούρια κατάλληλα και να τα εμπλουτίσετε με προσθήκες όπως λαχανικά, φρούτα και υγιή λίπη για να έχετε τα μέγιστα οφέλη από κάθε γεύμα. Συμπεριλάβετε τα πλιγούρια στο καθημερινό σας μενού για να απολαμβάνετε υγεία, ενέργεια και γεύση κάθε μέρα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση στην κορυφή