Triticum Spelta

Ιδιότητες και οφέλη της Σπέλτα (Triticum Spelta) για την υγεία σας

Αυτό το αρχαίο δημητριακό έχει ανακτήσει τη δημοτικότητά του για τα οφέλη του για την υγεία, όπως ο έλεγχος του βάρους και η μείωση των αιχμών του σακχάρου στο αίμα. Ανακαλύψτε όλες τις ιδιότητές του και πώς να το ενσωματώσετε στο μενού σας.

Disclaimer: Οι πληροφορίες στο Υγεία & Διατροφή παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή.

Ακολουθήστε μας στο FacebookinstagramPinterest & TikTok

Ο σίτος Σπέλτα (Triticum Spelta) είναι ένα από τα «αρχαία δημητριακά» που έχει κερδίσει δημοτικότητα για τις θρεπτικές του ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία. Αυτό το δημητριακό, που προέρχεται από το σιτάρι, είναι εγγενές στη νοτιοδυτική Ασία και τη βορειοανατολική Αφρική και καλλιεργούνταν ευρέως στην αρχαιότητα, πριν αντικατασταθεί τον 19ο αιώνα από το σύγχρονο σιτάρι. Χαρακτηρίζεται από τα μακριά στάχυά του και τους αποφλοιωμένους κόκκους του και επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, φυτικών ινών, ψευδάργυρου και σιδήρου.

Στις μέρες μας, το ενδιαφέρον για την Σπέλτα έχει επανέλθει, λόγω της σημασίας της υγιεινής διατροφής. Επίσης, επειδή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και στην πρόληψη των αιχμών γλυκόζης. Στις μέρες μας, το αλεύρι με όστρακο χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή ψωμιού, αν και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μπισκότων, κέικ και αρτοσκευασμάτων.

Διαβάστε επίσης :  Σωστή Διατροφή και Υγεία: Οι Κανόνες της Βασικής Διατροφής

Ιδιότητες Σπέλτα

Το Σπέλτα διακρίνεται από το σιτάρι γιατί είναι πιο πλούσιο σε φυλλικό οξύ, πρωτεΐνες και διάφορες βιταμίνες. Όπως και άλλα δημητριακά, είναι πηγή λουτεΐνης, μια χρωστική ουσία με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, καθώς τα 100 γραμμάρια παρέχουν το ήμισυ της ημερήσιας ανάγκης για τους ενήλικες άνδρες και το 24% για τις ενήλικες γυναίκες. Όσον αφορά τον ψευδάργυρο, καλύπτει το 30% της ημερήσιας ανάγκης για τους άνδρες και το 41% ​​για τις γυναίκες.

Ειδικά σε όλη του τη μορφή, περιέχει μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας, όπως βιταμίνες Β1, Β3, Β6 και Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο και σελήνιο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, 100 γραμμάρια ακατέργαστης όλυρας περιέχει:

Οφέλη της Σπέλτα

Τα οφέλη του spelled μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της καλλιέργειας και τον τόπο προέλευσής της. Ακόμα κι αν ο κόκκος συλλέγεται ενώ είναι ακόμη πράσινος, μπορεί να αποκτήσει περισσότερες θρεπτικές ιδιότητες, όπως υψηλότερη ποσότητα μετάλλων, ωμέγα 3, 6 και 9 οξέων και αμινοξέων. Για το λόγο αυτό, είναι δύσκολο να γενικεύσουμε τα οφέλη για την υγεία που του αποδίδονται.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε τρόφιμο πρέπει να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής για να επωφεληθείτε από τις θετικές επιδράσεις του. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες για την υγεία σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

1. Μειώνει τις αιχμές ζάχαρης

Πιστεύεται ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει φυσικά την πρόληψη του διαβήτη. Υπό αυτή την έννοια, το ξόρκι προκαλεί χαμηλότερη γλυκαιμική απόκριση από το σιτάρι,  που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτό το όφελος αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι ίνες του καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης.

Για το λόγο αυτό, η ανάπτυξη και η εξέλιξη του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι λιγότερο έντονη σε όσους τρώνε αυτούς τους τύπους δημητριακών, σε σύγκριση με εκείνους που επιλέγουν άλλους τύπους.

Συνιστάται να χρησιμοποιείτε δημητριακά ολικής αλέσεως και όχι επεξεργασμένα για να αποφύγετε το αντίθετο αποτέλεσμα.

2. Διευκολύνει την πέψη

Συνιστάται η κατανάλωση από 25 έως 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Η ποσότητα που υπάρχει στο spell βοηθά στην προώθηση της πεπτικής διαδικασίας και στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, η κατανάλωσή του μπορεί να βελτιώσει τη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας, προάγοντας την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων.

3. Μειώνει τις καρδιακές παθήσεις

Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, επειδή συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης λίπους στο έντερο και στη μείωση της φλεγμονής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, χάρη στις ίνες του, το ξόρκι θα επηρέαζε τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα .

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακές προσβολές και υψηλή αρτηριακή πίεση. Επομένως, η συμπερίληψή του στη διατροφή συμβάλλει στην πρόληψη μακροχρόνιων προβλημάτων.

Εκτός από την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το δημητριακό δεν περιέχει χοληστερόλη.

4. Προωθεί την αυξημένη μυϊκή μάζα

Αν και οι πιο γνωστές πηγές πρωτεΐνης είναι το κρέας και τα όσπρια, τα δημητριακά παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Στην περίπτωση του ξόρκι, είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, κατά μέσο όρο υψηλότερη από αυτή του μαλακού σίτου .

Για το λόγο αυτό, μπορεί να θεωρηθεί ως επιλογή να συμπεριλάβετε περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή. Είναι χρήσιμο να συμπεριλάβετε αυτούς τους τύπους τροφών μετά την ηλικία των 60 ετών, καθώς η απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη δύναμη, αδυναμία και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

5. Είναι μια καλή επιλογή σε περιπτώσεις συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Αυτό το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα και αέρια. Μια συγκεκριμένη δίαιτα και ροφήματα που μπορούν να καταναλωθούν με άδειο στομάχι συνιστώνται συχνά για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, με πολλούς ανθρώπους να επιλέγουν να αποφεύγουν τη γλουτένη επειδή παρατηρούν περισσότερη ενόχληση μετά την κατανάλωσή της.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις συστάσεις της NICE, είναι σκόπιμο να αντικατασταθεί το σιτάρι με προϊόντα ξυλείας. Σύμφωνα με μια μελέτη της Nutrients , το ψωμί με αυτό το σιτάρι περιέχει μόνο 0,14 γραμμάρια φρουκτανών ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, κάτι που είναι μια από τις αιτίες δυσφορίας. Για το λόγο αυτό, και λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας, είναι μια καλή εναλλακτική για την πλήρη εξάλειψη των δημητριακών από τη διατροφή σας.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα που καταναλώνετε επισημαίνονται ως 100% με Σπέλτα .

6. Βοηθά στη διατήρηση του σωματικού βάρους

Οι φυτικές ίνες στο spell όχι μόνο συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά είναι επίσης χρήσιμες για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και την αντικατάσταση των επεξεργασμένων υδατανθράκων.

Επειδή προάγει το αίσθημα κορεσμού, θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο γεμάτοι και να αποφύγετε τους πειρασμούς μεταξύ των γευμάτων. Ομοίως, η προσθήκη περισσότερων πηγών φυτικών ινών στη διατροφή σας όχι μόνο προάγει την απώλεια βάρους, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Αντενδείξεις Σπέλτα και πιθανοί κίνδυνοι

Όπως με κάθε τρόφιμο, η κατανάλωσή του μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους. Όπως πάντα, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία πριν κάνετε σημαντικές διατροφικές αλλαγές, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.

Αλλεργία στο σιτάρι

Μερικοί άνθρωποι με αλλεργίες στο σιτάρι συχνά αναφέρουν βελτιωμένη ανοχή όταν καταναλώνουν προϊόντα με Σπέλτα . Αυτή η αντίληψη θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει μια πιο αδύναμη μορφή γλουτένης από το συμβατικό σιτάρι και στην πεποίθηση ότι τα αρχαία σιτάρια είναι καλύτερα ανεκτά. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο. Οποιοσδήποτε τύπος δημητριακών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με ευαισθησία.

κοιλιοκάκη

Υπάρχει μια ψευδής πεποίθηση ότι η Σπέλτα είναι ασφαλής για άτομα με κοιλιοκάκη. Ωστόσο, τόσο αυτή η ποικιλία όσο και το σιτάρι είναι τροφές που περιέχουν γλουτένη και μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος ή φούσκωμα, εντός 12 ωρών από την κατανάλωση.

Παρόλο που μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι παρουσιάζουν λιγότερα συμπτώματα όταν τρώνε ξόρκι, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή. Επομένως, θα πρέπει να αποφεύγονται εξίσου.

Απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Όπως το σιτάρι, αυτός ο κόκκος  περιέχει φυτικό οξύ, ένα συστατικό που μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και να προκαλέσει ελλείψεις. Εάν διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή, πιθανότατα δεν είναι πρόβλημα. Ωστόσο, εάν ακολουθείτε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή διατροφολόγο πριν ενσωματώσετε αυτό το είδος δημητριακών τακτικά.

Πώς να καταναλώνετε την Σπέλτα

Μπορείτε να το βρείτε τόσο σε μορφή κόκκου όσο και επεξεργασμένο σε αλεύρι. Αν χρησιμοποιήσετε τα φασόλια, θα πρέπει να τα πλύνετε, να τα μουλιάσετε για μια-δυο ώρες και να τα βράσετε σε διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα νερού για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα προσθέσετε στις σαλάτες, τις σούπες, τα μαγειρευτά ή τα συνοδευτικά σας.

Ένας άλλος συνηθισμένος τρόπος κατανάλωσης είναι η χρήση αλεύρι από κοινό ή ολικής αλέσεως σε παρασκευάσματα. Αν και είναι λιγότερο ελαστικό από το αλεύρι σίτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες κλασικές συνταγές, όπως ψωμί ολικής αλέσεως, μπισκότα σοκολάτας ή παντεσπάνι.

Είναι η Σπέλτα πιο υγιεινή από άλλα δημητριακά;

Το spelled μπορεί να είναι μια προτεινόμενη επιλογή εάν θέλετε να αντικαταστήσετε άλλους τύπους ραφιναρισμένων αλεύρων. ειδικά σε προϊόντα όπως το ψωμί, όπου τα αλεύρια ολικής αλέσεως τείνουν να είναι πιο υγιεινά υποκατάστατα επειδή δεν είναι τόσο επεξεργασμένα και δεν περιέχουν πρόσθετα λίπη ή σάκχαρα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το ψωμί με όστρακα είναι καλύτερο από άλλα υγιεινά ψωμιά, όπως το πίτουρο, η βρώμη ή το ρυζόψωμο.

Όσον αφορά τη σύγκριση του με το σιτάρι, παρόλο που και τα δύο δημητριακά έχουν παρόμοιες θρεπτικές ιδιότητες, το Σπέλτα μπορεί να έχει ορισμένα πλεονεκτήματα. Πρώτον, καθώς είναι αρχαίο δημητριακό, δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασίες γενετικής βελτίωσης για να αυξηθεί η απόδοσή του. Επιπλέον, η κατανάλωση σιταριού μπορεί να προκαλέσει αυξημένη φλεγμονή σε μερικούς ανθρώπους και το αντιοξειδωτικό του δυναμικό πιστεύεται ότι έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να προτείνουν το Σπέλτα σε σχέση με το παραδοσιακό σιτάρι ή να ισχυριστεί κανείς ότι είναι πιο υγιεινό. Η επιλογή μεταξύ του ενός ή του άλλου θα εξαρτηθεί από τις προσωπικές σας ανάγκες και προτιμήσεις. Επομένως, εάν έχετε αμφιβολίες, καλύτερα να ρωτήσετε έναν διατροφολόγο.

Ένα θρεπτικό δημητριακό για να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας

Το Spelled είναι ένα θρεπτικό σιτάρι που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, από τη βελτίωση της πέψης έως τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Αν και μοιράζεται κάποιες ομοιότητες με άλλα δημητριακά, μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στο αλεύρι σίτου σε διάφορα παρασκευάσματα, ειδικά για όσους θέλουν να διαφοροποιήσουν τη διατροφή τους.

Διαβάστε επίσης :

Εάν αποφασίσετε να το εντάξετε στη διατροφή σας, είναι σημαντικό να το κάνετε ως μέρος μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής, απολαμβάνοντας τις ιδιότητές του χωρίς να το παρακάνετε. Ωστόσο, όπως με κάθε διατροφική αλλαγή, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγο, ειδικά εάν έχετε προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση στην κορυφή