Επειδή αναπτύσσονται κοντά στο έδαφος και έχουν λεπτή φλούδα, οι φράουλες είναι ευάλωτες σε μόλυνση από φυτοφάρμακα, μύκητες και άλλα υπολείμματα. Μάθετε πώς να τα πλένετε σωστά, χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως η θερμοθεραπεία ή το αλάτι.
Αν θέλετε να απολυμάνετε τις φράουλες πριν τις φάτε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε συστατικά όπως λευκό ξύδι, μαγειρική σόδα ή λεμόνι , γνωστά για τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες και την ικανότητά τους να μειώνουν την παρουσία αγροχημικών υπολειμμάτων. Δεν είναι υπερβολή: λόγω της πορώδους επιφάνειας και της ευαίσθητης επιδερμίδας τους, μπορούν να περιέχουν υπολείμματα που δεν εξαφανίζονται μόνο με νερό.
Disclaimer: Οι πληροφορίες στο Υγεία & Διατροφή παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή.
Ακολουθήστε μας στο Facebook – instagram – Pinterest & TikTok
Στην πραγματικότητα, αυτό το φρούτο βρίσκεται στην κορυφή της ετήσιας λίστας «Dirty Dozen» της Environmental Working Group (EWG) με τα τρόφιμα που είναι πιθανότερο να περιέχουν φυτοφάρμακα. Αυτό αποτελεί αιτία ανησυχίας, καθώς σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως ορμονικές αλλαγές, αναπνευστικά προβλήματα, νευρολογικές επιπτώσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου.
Ενώ η επιλογή βιολογικών φραουλών είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να περιορίσετε την έκθεση σε αυτές τις ενώσεις, το σχολαστικό πλύσιμό τους είναι επίσης απαραίτητο . Με αυτόν τον τρόπο, εξαλείφετε μύκητες και βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν πεπτική δυσφορία ή λοιμώξεις. Πώς να το κάνετε σωστά; Ποιες μεθόδους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε; Προσέχω!
1. Καθαρίστε τις φράουλες με λευκό ξύδι
Το λευκό ξύδι είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους σας για την απολύμανση των φραουλών και τη μείωση της παρουσίας επιβλαβών σωματιδίων στην επιφάνειά τους. Αυτό το συστατικό περιέχει οξικό οξύ, μια ένωση με αντιμικροβιακές ιδιότητες που σχετίζεται με την εξάλειψη βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών που υπάρχουν στην επιφάνεια των φρούτων.
Η όξινη φύση του φαίνεται επίσης να βοηθά στην αποκόλληση των υπολειμμάτων των γεωργικών χημικών ουσιών, καθώς αποδυναμώνει το επιφανειακό τους στρώμα και διευκολύνει την αφαίρεσή τους κατά το επόμενο ξέπλυμα. Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, είναι γενικά ένα ασφαλές συστατικό που μπορεί να κάνει τη διαφορά στον καθαρισμό αυτού του κόκκινου φρούτου.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε;
- Γεμίστε ένα δοχείο με ένα μέρος λευκό ξύδι και τρία μέρη νερό (για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι ξύδι και τρία μέρη νερό).
- Στη συνέχεια, προσθέστε τις φράουλες και αφήστε τες να μουλιάσουν για πέντε ή 10 λεπτά.
- Μετά από αυτό το διάστημα, αφαιρέστε τα προσεκτικά και ξεπλύνετέ τα καλά με πόσιμο νερό για να ολοκληρώσετε το πλύσιμο.
- Τέλος, στεγνώστε τα με απορροφητικό χαρτί πριν τα φάτε ή τα αποθηκεύσετε.
2. Απολυμάνετε με μαγειρική σόδα
Μία από τις παραδοσιακές χρήσεις της μαγειρικής σόδας είναι η απολύμανση τροφίμων, όπως φρούτα και λαχανικά. Στην ιδιαίτερη περίπτωση των φραουλών, η αλκαλική τους φύση μεταβάλλει το περιβάλλον που χρειάζονται ορισμένοι μύκητες και βακτήρια για να πολλαπλασιαστούν . Επιπλέον, οι λειαντικές του ιδιότητες βοηθούν στη διάλυση ορισμένων χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, ιδίως εκείνων του όξινου τύπου.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε;
- Αρχικά, διαλύστε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα λίτρο νερό.
- Στη συνέχεια, βουτήξτε τις φράουλες σε αυτό το διάλυμα, φροντίζοντας να έρθει σε επαφή ολόκληρη η επιφάνεια με το υγρό.
- Αφήστε τα να ξεκουραστούν για 10 με 15 λεπτά.
- Στη συνέχεια, ξεπλύνετέ τα κάτω από τη βρύση για να αφαιρέσετε τυχόν μαγειρική σόδα ή χαλαρή βρωμιά.
- Τέλος, τοποθετήστε τα σε χαρτί κουζίνας και αφήστε τα να στεγνώσουν.
3. Χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού
Το κιτρικό οξύ στο χυμό λεμονιού του προσδίδει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των φραουλών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτή η ένωση έχει δείξει δυναμικό έναντι βακτηρίων, όπως το Escherichia coli και η Salmonella , και μυκήτων, όπως το Botrytis cinerea, αναστέλλοντας την ανάπτυξή τους.
Αν και τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του στην απομάκρυνση φυτοφαρμάκων είναι περιορισμένα, πιστεύεται ότι βοηθά στην απομάκρυνση των επιφανειακών υπολειμμάτων. Επιπλέον, η δημοφιλής εμπειρία μας λέει ότι βοηθά στη διατήρηση της φρεσκάδας των φρούτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθυστερώντας την οξείδωση.
- Διαβάστε επίσης: Ιδιότητες και οφέλη της Σπέλτα (Triticum Spelta) για την υγεία σας
Πώς να το χρησιμοποιήσετε;
- Αραιώστε το χυμό ενός ή δύο λεμονιών σε ένα λίτρο καθαρού νερού.
- Βουτήξτε τις φράουλες στο μείγμα και αφήστε τες να μουλιάσουν για 10 λεπτά.
- Ξεπλύνετε τα καλά με άφθονο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα βρωμιάς.
- Ως τελικό βήμα, αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα ή σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
4. Καθαρίστε με αλάτι
Ένα μέσο που σίγουρα έχετε στο σπίτι και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για έναν βαθύ καθαρισμό των φραουλών σας είναι το αλάτι . Όταν διαλύεται σε νερό, αυτό το συστατικό απορροφά υγρασία από τα κύτταρα των βακτηρίων, των μυκήτων και των παρασίτων , προκαλώντας τον θάνατό τους ή την αποδυνάμωσή τους. Επίσης, αν τα στεγνώνετε καλά μετά το πλύσιμο, τα βοηθάτε να διαρκέσουν περισσότερο.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε;
- Ρίξτε μια κουταλιά της σούπας αλάτι (15 γραμμάρια) σε ένα λίτρο νερό.
- Μουλιάστε τις φράουλες για 10 ή 15 λεπτά.
- Για να τελειώσετε, ξεπλύνετε με καθαρό νερό και στεγνώστε με απορροφητική χαρτοπετσέτα.
5. Απολυμάνετε τις φράουλες με θερμοθεραπεία
Η θερμοθεραπεία έχει γίνει ένα από τα πιο viral κόλπα για τον καθαρισμό και την απολύμανση των φραουλών. Από τι αποτελείται; Δεν είναι και τόσο δύσκολο: περιλαμβάνει την σύντομη έκθεση του καρπού σε ζεστό νερό για να μειωθεί η παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών, όπως ο μύκητας Botrytis cinerea , ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη γκρίζα μούχλα που συχνά σχηματίζεται στην επιφάνειά του.
Η σωστή εφαρμογή αυτής της μεθόδου όχι μόνο επιτρέπει την απομάκρυνση των υπολειμμάτων από τη φλούδα των φραουλών, αλλά και παρατείνει τη διατήρησή τους στο ψυγείο για έως και επτά ημέρες χωρίς να επηρεάζεται η υφή ή η γεύση τους . Φυσικά, η θερμότητα πρέπει να ελέγχεται, να μην υπερβαίνει τους 60°C, επειδή η υπερβολική θερμοκρασία μπορεί να μαλακώσει τον πολτό ή να τον κάνει να χάσει τη γεύση του.
- Διαβάστε επίσης: Τα 8 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για υγιή αρτηριακή πίεση, ενέργεια και καλή διάθεση
Πώς να το χρησιμοποιήσετε;
- Ζεστάνετε το νερό μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία μεταξύ 50 και 60°C (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο μαγειρικής για μεγαλύτερη ακρίβεια. Αν δεν έχετε, αφαιρέστε το νερό πριν βράσει).
- Όταν φτάσει στη συνιστώμενη θερμοκρασία, βυθίστε τις φράουλες για 30 ή 45 δευτερόλεπτα. Η ιδέα είναι ότι το υγρό καλύπτει όλα τα φρούτα για σωστό καθαρισμό.
- Χωρίς άλλη καθυστέρηση, αφαιρέστε τα προσεκτικά και ξεπλύνετέ τα με κρύο νερό.
- Τέλος, αφαιρέστε την περίσσεια υγρού με απορροφητικό χαρτί και φυλάξτε τα σε ένα καθαρό, ξηρό δοχείο στο ψυγείο.
Πώς να τα αποθηκεύσω μετά το πλύσιμο ώστε να διαρκέσουν περισσότερο;
Κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσετε είναι ότι οι φράουλες είναι μια ευαίσθητη τροφή που χαλάει εύκολα, ειδικά όταν αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου ή σε υγρές συνθήκες. Η απολύμανσή τους είναι το κλειδί, αλλά είναι καλύτερο να το κάνετε λίγο πριν τα φάτε για να αποφύγετε την αποθήκευσή τους βρεγμένα. Ακόμα κι έτσι, αν επιλέξετε να τα πλύνετε, φροντίστε να τα στεγνώσετε καλά με απορροφητικό χαρτί ή σε ανοιχτό αέρα.
Μόλις στεγνώσουν, ρίξτε τα σε ένα καθαρό, μεγάλο δοχείο, κατά προτίμηση γυάλινο, με καπάκι ελαφρώς ανοιχτό ή που επιτρέπει λίγο αερισμό. Τέλος, τοποθετήστε τα στο ψυγείο για να τα απολαύσετε φρέσκα για πέντε έως επτά ημέρες ή στην κατάψυξη για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους έως και ένα χρόνο.
Ως επιπλέον συμβουλή , τοποθετήστε ένα φύλλο απορροφητικού χαρτιού στον πάτο σε περίπτωση που έχει μείνει νερό. Αν είναι δυνατόν, τοποθετήστε τα σε μία στρώση για να μην πιέζονται μεταξύ τους.
Καθαρές φράουλες, ασφαλέστερη κατανάλωση
Η ιδέα δεν είναι να σκεφτείτε ότι η κατανάλωση φραουλών είναι επικίνδυνη ή κάτι τέτοιο, αλλά να συνειδητοποιήσετε τη φροντίδα που χρειάζονται πριν τις φέρετε στο τραπέζι σας . Είναι νόστιμα, ευέλικτα και θρεπτικά φρούτα, αλλά, όπως και άλλα φρέσκα τρόφιμα, απαιτούν σωστό καθάρισμα, ώστε να μπορείτε να τα απολαμβάνετε χωρίς ανησυχία.
- Διαβάστε επίσης: Πόσο αποτελεσματική είναι η δίαιτα τόνου για απώλεια βάρους;
Το να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να απολυμάνετε τα φρούτα σας δεν θα πρέπει να είναι μια ταλαιπωρία, αλλά μάλλον ένας τρόπος να φροντίσετε τον εαυτό σας χωρίς να θυσιάσετε την ευχαρίστηση και τα οφέλη που προσφέρει αυτό το φρούτο. Άλλωστε, μέρος του να τρέφεσαι σωστά είναι να το κάνεις με επίγνωση και αυτοπεποίθηση.