Το κινέζικο λάχανο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου αρκετών τύπων καρκίνου. Επιπλέον, έχει πρεβιοτικά αποτελέσματα και συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους.
Ιθαγενής στην Κίνα, Brassica rapa ssp. Το pekinensis , γνωστό και ως κινέζικο λάχανο, κινέζικο λάχανο ή χακουσάι , είναι ένα σταυρανθή λαχανικό πολύ δημοφιλές στην Ασία, όπου υπάρχει σε μια ποικιλία παρασκευασμάτων, όπως ένα παραδοσιακό κορεάτικο πιάτο, που παρασκευάζεται με λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση: το kimchi.
Disclaimer: Οι πληροφορίες στο Υγεία & Διατροφή παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή.
Ακολουθήστε μας στο Facebook – instagram – Pinterest & TikTok
Τρώγοντας αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό, μπορείτε να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά του, όπως αρκετές βιταμίνες (C, A και B9), καθώς και μέταλλα, όπως το κάλιο και το ασβέστιο. Εάν δεν είναι ακόμα μέρος της διατροφής σας, θα πρέπει να ξέρετε ότι τονώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και φροντίζει το καρδιαγγειακό σας σύστημα . Ελάτε μαζί μας για να μάθετε για τις αρετές του, τον τρόπο παρασκευής του και τις πιθανές αντενδείξεις.
–Πώς να διαχειριστείτε το άγχος σας με μικρά βήματα
1. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό περιέχει βιταμίνη C, φλαβονοειδή, βήτα-καροτένια και φαινολικά οξέα. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της γήρανσης, καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, επειδή παρέχουν προστασία έναντι της νευρωνικής βλάβης.
Φυσικά, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι αυτά τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με την ενότητα του λαχανικού που επιλέγετε για να φτιάξετε τις συνταγές σας. Υπό αυτή την έννοια, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Chemistry δείχνει ότι τα εξωτερικά φύλλα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά .
2. Θα ανέστειλε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων
Το κινέζικο λάχανο έχει πιθανή αντικαρκινική δράση , που αποδίδεται στην περιεκτικότητά του σε γλυκοζινολικά, τα οποία, όταν μεταβολίζονται από το σώμα σας, γίνονται ισοθειοκυανικά. Πρόκειται για φυτικές ενώσεις – με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες – που αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και διεγείρουν τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο.
Στην πραγματικότητα, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ έχει βρει μελέτες που συνδέουν τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κινέζικο λάχανο , με μειωμένο κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου του προστάτη, του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.
3. Βοηθά στον έλεγχο του βάρους
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό διεγείρει τον κορεσμό. Επιπλέον, όταν συνδυάζεται με χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, συμβάλλει στη διατήρηση και μείωση του βάρους. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό: η διουρητική του δράση καταπολεμά την κατακράτηση υγρών .
Σε αυτή την περίπτωση, το γεγονός ότι αποτελείται από σχεδόν 95% νερό, η παρουσία καλίου που βοηθά στην εξάλειψη της περίσσειας νατρίου και τα φυτοθρεπτικά συστατικά του συμβάλλουν στη λειτουργία των νεφρών και στην αποβολή των τοξινών.
4. Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη
Οι φυτικές ίνες που περιέχει συμβάλλουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, επειδή επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης όταν σχηματίζει ένα τζελ στο έντερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση πιο σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Από αυτή την άποψη, λάβετε υπόψη ότι αυτό το λαχανικό έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως δεν προκαλεί αιχμές σε αυτά τα επίπεδα, συμβάλλοντας έτσι στη ρύθμιση της γλυκόζης και της ινσουλίνης.
5. Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και έχει πρεβιοτικά αποτελέσματα
Οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στο κινέζικο λάχανο προλαμβάνουν επίσης τη δυσκοιλιότητα. Συγκεκριμένα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες επιταχύνουν την εντερική διέλευση και προσθέτουν όγκο στα κόπρανα. Από την πλευρά του, το διαλυτό βοηθά στο να μαλακώσουν και διευκολύνει την αποβολή τους.
Επιπλέον, αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό λειτουργεί ως πρεβιοτικό, καθώς τροφοδοτεί τα ευεργετικά βακτήρια του παχέος εντέρου , όπως το Bifidobacterium και το Lactobacillus. Για να είμαστε πιο ακριβείς, αυτά τα βακτήρια αφομοιώνουν τις πηκτίνες και τις ημικυτταρίνες, οι οποίες είναι ίνες που υπάρχουν σε αυτό το λαχανικό, και παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, όπως το βουτυρικό, το οποίο ενισχύει τον φραγμό του παχέος εντέρου και μειώνει τη φλεγμονή. Χάρη σε αυτό, η εντερική μικροχλωρίδα βελτιώνεται και επιτυγχάνετε πιο υγιή πέψη.
6. Φροντίστε το καρδιαγγειακό σας σύστημα
Το κινέζικο λάχανο βοηθά στη φροντίδα του καρδιαγγειακού σας συστήματος. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, το φολικό οξύ συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, καθώς τα υψηλά επίπεδα συνδέονται με αρτηριακή βλάβη. Αυτό οδηγεί σε καρδιακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης, η οποία εμφανίζεται όταν η πλάκα σκληραίνει και συσσωρεύεται στις αρτηρίες, και θρόμβωση, η οποία εμφανίζεται όταν σχηματίζονται θρόμβοι αίματος.
Όταν πρόκειται για τη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, το κάλιο παίζει ρόλο, όπως αναφέραμε προηγουμένως, είναι υπεύθυνο για την εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου στο σώμα σας , το οποίο βελτιώνει την κυκλοφορία και είναι ευεργετικό για άτομα που πάσχουν από υπέρταση.
7. Προλαμβάνει την αναιμία
Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ βοηθά στην πρόληψη ορισμένων τύπων αναιμίας, όπως η μεγαλοβλαστική αναιμία, επειδή είναι το κλειδί για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Από την άλλη, αν και η περιεκτικότητά του σε σίδηρο δεν είναι τόσο σημαντική, το κινέζικο λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, μια θρεπτική ουσία που παίζει θεμελιώδη ρόλο στην απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, δηλαδή του σιδήρου που υπάρχει σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
Για να επωφεληθείτε από αυτή την αρετή, είναι ιδανικό να το καταναλώνετε ωμό ή με τροφές όπως το λεμόνι.
Διατροφικές πληροφορίες
Σύμφωνα με το Ισπανικό Ίδρυμα Διατροφής (FEN), κάθε 87 γραμμάρια βρώσιμης μερίδας παρέχει τα ακόλουθα:
Πώς μπορείτε να εντάξετε το κινέζικο λάχανο στη διατροφή σας;
Αυτό το σταυρανθές λαχανικό σας επιτρέπει να κάνετε ποικίλα πιάτα. Μπορείτε να το φάτε ωμό, προσθέτοντάς το σε σαλάτες ή περιτυλίγματα και θα διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά του, όπως η βιταμίνη C. Μπορείτε επίσης να το σοτάρετε, να το μαγειρέψετε στον ατμό ή να φτιάξετε σούπες, όπως ραμέν κοτόπουλου. Μια άλλη πολύ δημοφιλής μέθοδος παρασκευής είναι το kimchi, το οποίο σας παρέχει και προβιοτικά.
Αντενδείξεις και προφυλάξεις
Όπως έχετε δει, το κινέζικο λάχανο έχει αξιοσημείωτες αρετές για την υγεία σας. Ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά, καθώς η βιταμίνη Κ που περιέχουν μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη .
Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί εάν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, καθώς τα γλυκοσινολικά μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση του ιωδίου. Για να συμβεί αυτό, το ωμό κινέζικο λάχανο πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες , επομένως για να αποφευχθεί αυτό, δεν πρέπει να το παραψήσετε ή να το παραψήσετε.
Από την άλλη, αν έχετε ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα. Επίσης, αν και είναι σπάνιο, μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα σταυρανθή λαχανικά. Επομένως, εάν εμφανίσετε φαγούρα ή πρήξιμο όταν τα τρώτε, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.
Εντάξτε το κινέζικο λάχανο στη διατροφή σας
Το κινέζικο λάχανο είναι ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό που αξίζει να ενσωματωθεί στη διατροφή σας. Όντας πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά, βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και αρκετών τύπων καρκίνου.
Διαβάστε επίσης :Μαγνήσιο: Οι μαγικές ιδιότητες του μετάλλου που λύνει τα πάντα!
Όταν το επιλέγετε, επιλέξτε εκείνα με τραγανά, πράσινα φύλλα που δεν έχουν καφέ ή κατεστραμμένα φύλλα . Όταν φτάσετε σπίτι, μην το πλύνετε μέχρι να έρθει η ώρα να φτιάξετε τα αγαπημένα σας πιάτα, όπως stir-fries και σούπες, γιατί η υγρασία το κάνει να χαλάει πιο γρήγορα. Όσον αφορά την αποθήκευση στο ψυγείο, είναι καλύτερο να το τυλίξετε σε μια χαρτοπετσέτα και να το τοποθετήσετε σε μια πλαστική σακούλα.