Εάν είσαι λάτρης της κουζίνας ή, απλώς, σε πιάνει μια ξαφνική λιγούρα για κάτι γλυκό και αφράτο, τότε έχεις βρει το σωστό άρθρο. Εδώ θα μιλήσουμε για το απόλυτο αφράτο κέικ με λάδι. Ναι, καλά άκουσες: χωρίς βούτυρο, χωρίς μπελαλίδικα συστατικά. Θα το κάνουμε ελαφρύ, γευστικό, και – το κυριότερο – τόσο αφράτο που θα νομίζεις ότι δαγκώνεις σύννεφο. Πάμε να το αναλύσουμε βήμα βήμα, να σου πω τα κόλπα, να σου δώσω παραλλαγές και να σε κάνω τον απόλυτο μάστερ της κουζίνας.
Disclaimer: Οι πληροφορίες στο Υγεία & Διατροφή παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή.
Ακολουθήστε μας στο Facebook – instagram – Pinterest & TikTok
Γιατί να επιλέξεις το λάδι αντί για βούτυρο;
Αναρωτιέσαι γιατί να μην ρίξεις μια ωραία κουταλιά βούτυρο, ε; Είναι απλό: το λάδι προσφέρει περισσότερη υγρασία και αφρατοσύνη στο κέικ. Έχεις προσπαθήσει ποτέ να φας κέικ και να έχεις ανάγκη να πιεις ένα ποτήρι νερό μετά; Ακριβώς. Το λάδι το κάνει αεράτο και αποφεύγεις το… αμμώδες αποτέλεσμα. Επιπλέον, είναι πιο υγιεινή επιλογή, αλλά ας μην το παρακάνουμε με το «υγιεινό». Θέλουμε και γεύση, σωστά;
Ποιο λάδι να χρησιμοποιήσεις για το αφράτο κέικ με λάδι;
Μην νομίζεις ότι θα αρπάξεις ό,τι λάδι βρεις στο ντουλάπι σου. Εδώ, παίζουμε σε επαγγελματικό επίπεδο. Το ελαιόλαδο μπορεί να είναι μια πολύ καλή επιλογή αν θες έντονη γεύση, αλλά αν είσαι πιο χαλαρός και δεν θες το κέικ σου να θυμίζει μεσογειακή σαλάτα, προτίμησε ένα ηλιέλαιο ή φυτικό λάδι με ουδέτερη γεύση. Το σημαντικό είναι να είναι καλής ποιότητας, γιατί το λάδι είναι ο πρωταγωνιστής μας εδώ.
Ελαιόλαδο για έντονη γεύση
Αν είσαι από αυτούς που αγαπούν το ελαιόλαδο και το βάζουν ακόμα και στα γλυκά, τότε δοκίμασέ το. Δίνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο κέικ, ιδανικό για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό.
Ηλιέλαιο για πιο ουδέτερη επιλογή
Το ηλιέλαιο είναι ιδανικό για κέικ, γιατί δεν “κλέβει” από την υπόλοιπη γεύση. Αν θες να προσθέσεις άλλες γεύσεις όπως βανίλια ή σοκολάτα, το ηλιέλαιο είναι ο σύμμαχός σου.
Καρύδα ή αβοκάντο για τους τολμηρούς
Αν νιώθεις πειραματιστής, δοκίμασε λάδι καρύδας ή αβοκάντο. Προσφέρουν ελαφρώς διαφορετική υφή και αρώματα που μπορούν να απογειώσουν το κέικ.
Τα βασικά υλικά για το αφράτο κέικ με λάδι
Λοιπόν, άσε τα πολλά λόγια και πάμε στην ουσία. Τα υλικά που χρειάζεσαι είναι απλά και σίγουρα τα έχεις ήδη στο σπίτι.
- Αλεύρι: Εδώ δεν θέλουμε τίποτα fancy. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το κλασικό.
- Ζάχαρη: Για τη γλυκύτητα. Αν θέλεις, μπορείς να δοκιμάσεις μαύρη ζάχαρη για πιο καραμελένια γεύση.
- Αυγά: Τα αυγά βοηθάνε στο δέσιμο του κέικ και στην υφή του.
- Λάδι: Ο πρωταγωνιστής, όπως είπαμε. Ό,τι και να διαλέξεις, φρόντισε να είναι φρέσκο και ποιοτικό.
- Γάλα ή χυμός: Εδώ παίζει θέμα προτίμησης. Αν θες πιο φρουτώδη γεύση, ρίξε χυμό. Αλλιώς, το κλασικό γάλα κάνει θαύματα.
- Μπέικιν πάουντερ: Η μαγική σκόνη που κάνει το κέικ να φουσκώνει.
Βήμα-Βήμα Εκτέλεση της Συνταγής για το Αφράτο Κέικ με Λάδι
Εντάξει, ας το κάνουμε πρακτικό. Ετοιμάσου να λερώσεις λίγο την κουζίνα γιατί χωρίς αλεύρι παντού δεν γίνεται!
- Ανακάτεψε τα υγρά υλικά: Σε ένα μπολ, ρίξε τα αυγά, το λάδι και το γάλα (ή το χυμό). Χτύπησέ τα καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Ρίξε τη ζάχαρη: Πρόσθεσε τη ζάχαρη και συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί. Εδώ αρχίζει η γλυκιά μαγεία.
- Κοσκίνισε τα στερεά υλικά: Σε άλλο μπολ, κοσκίνισε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Θέλουμε το κέικ μας να γίνει αέρινο, άρα το κοσκίνισμα είναι σημαντικό.
- Συνδύασε τα όλα: Σιγά-σιγά ρίξε τα στερεά υλικά στα υγρά, ανακατεύοντας απαλά. Μην το παρακάνεις με το ανακάτεμα, γιατί θα χάσουμε τον “αέρα” μας.
- Ψήσε το: Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάλε το μείγμα σε μια φόρμα και ψήσε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα από το κέντρο του.
Παραλλαγές και Προτάσεις για το Αφράτο Κέικ με Λάδι
Κέικ με λάδι και σοκολάτα
Ποιος είπε ότι το κέικ με λάδι δεν μπορεί να είναι σοκολατένιο; Πρόσθεσε 100 γραμμάρια λιωμένης σοκολάτας στο μείγμα και δες το να μεταμορφώνεται σε ένα απίστευτο γλυκό όνειρο. Η σοκολάτα δίνει αυτή την extra γεύση που θα σε κάνει να θες να το φας όλο με τη μία.
Αφράτο κέικ με λάδι και πορτοκάλι
Αν σου αρέσουν τα εσπεριδοειδή, αντικατέστησε το γάλα με χυμό πορτοκαλιού. Θα πάρεις ένα αρωματικό και δροσερό κέικ που θυμίζει καλοκαίρι.
Κέικ με λάδι και καρότο
Αν θέλεις να προσθέσεις και λίγο λαχανικό στη διατροφή σου (γιατί πρέπει, λένε), ρίξε καρότο στο μείγμα σου. Θα πάρει μια γλυκιά υφή και λίγο πιο υγιεινή αύρα.
Πώς να κάνεις το κέικ ακόμα πιο αφράτο
Το μυστικό για το πιο αφράτο κέικ με λάδι είναι στο ανακάτεμα. Πρέπει να το κάνεις απαλά, με αγάπη (όχι με νεύρα). Αν υπερβάλλεις, το μείγμα θα γίνει σφιχτό και το κέικ σου θα χάσει αυτή την απαλότητα που κυνηγάμε.
Η θερμοκρασία των υλικών
Άφησε τα αυγά και το γάλα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα χρησιμοποιήσεις. Αυτό θα βοηθήσει το μείγμα να γίνει πιο ομοιογενές.
Ψήσιμο στη σωστή θερμοκρασία
Μην πέφτεις στον πειρασμό να αυξήσεις τη θερμοκρασία του φούρνου για να τελειώσεις πιο γρήγορα. Η υπομονή είναι αρετή. Στους 180°C, το κέικ θα ψηθεί ομοιόμορφα και θα φουσκώσει όπως πρέπει.
Διαβάστε επίσης :10 κόλπα για ομορφιά που πρέπει να δοκιμάσεις τώρα!
Συμπέρασμα
Τώρα που ξέρεις όλα τα μυστικά για το τέλειο αφράτο κέικ με λάδι, είσαι έτοιμος να εντυπωσιάσεις. Είτε με σοκολάτα, είτε με πορτοκάλι, είτε απλώς κλασικό, το κέικ σου θα είναι πάντα μια επιτυχία. Θυμήσου: το κλειδί είναι η υφή και η αγάπη που θα ρίξεις στην παρασκευή του. Και μην ξεχνάς, όσο πιο αφράτο το κέικ, τόσο πιο μεγάλο το χαμόγελο!
FAQs
1. Μπορώ να αντικαταστήσω το λάδι με βούτυρο; Ναι, αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο αφράτο. Το λάδι δίνει περισσότερη υγρασία.
2. Πόσο καιρό διατηρείται το αφράτο κέικ με λάδι; Το κέικ μπορεί να διατηρηθεί έως και 3-4 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου, καλά κλεισμένο.
3. Μπορώ να παγώσω το κέικ για αργότερα; Φυσικά! Κόψε το σε κομμάτια και βάλ’ το στην κατάψυξη. Όταν θες, βγάζεις και απολαμβάνεις!
4. Τι άλλα αρωματικά μπορώ να προσθέσω; Μπορείς να προσθέσεις βανίλια, ξύσμα λεμονιού ή κανέλα για περισσότερη γεύση.
5. Μπορώ να το φτιάξω χωρίς αυγά; Ναι, μπορείς να αντικαταστήσεις τα αυγά με πολτό μήλου ή κάποιο vegan υποκατάστατο.