Αυτός ο κόκκινος κόνδυλος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης. Ανακαλύψτε πώς διαφέρει από το λευκό του και τις γαστρονομικές του χρήσεις.
Όταν λέτε πατάτες, το μυαλό σας συνήθως σκέφτεται μια ομελέτα ή τηγανητές πατάτες, που παρασκευάζονται με αυτούς τους λευκούς κόνδυλους. Ωστόσο, αν και δεν είναι η πιο γνωστή, η αλήθεια είναι ότι οι ποικιλίες κόκκινης πατάτας ( Red Pontiac, Cóndor , Desirée, Astérix, μεταξύ άλλων) αξίζει να τις ενσωματώσετε στη διατροφή σας, λόγω των θρεπτικών τους ιδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων μετάλλων όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρος και ψευδάργυρος.
Disclaimer: Οι πληροφορίες στο Υγεία & Διατροφή παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή.
Ακολουθήστε μας στο Facebook – instagram – Pinterest & TikTok
Η κόκκινη πατάτα ( Solanum tuberosum ), εγγενής στη Νότια Αμερική, έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, χλωρογενικά οξέα, βιταμίνη C και καροτενοειδή. Αυτές οι ουσίες βοηθούν το σώμα να μειώσει τις κυτταρικές τοξικότητες και να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντάς σας από κυτταρικές βλάβες. Αυτό ευνοεί την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 .
Όσο για την παρασκευή του, δεν διαλύεται όταν βράζεται ή στον ατμό και χαρακτηρίζεται από την αντοχή του στο σκουρόχρωμο μετά το μαγείρεμα: μια ποιότητα που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε σε διάφορες συνταγές, από συνοδευτικά μέχρι σαλάτες και μαγειρευτά.
1. Θα βοηθούσε στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2
Οι κόκκινες πατάτες είναι πλούσιες σε πολυφαινολικές ενώσεις, ικανές να αναστέλλουν ένζυμα που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2 , όπως η α-γλυκοσιδάση και η α-αμυλάση. Συγκεκριμένα, αυτή η ποικιλία κονδύλων, όπως και η μωβ ποικιλία, έχει υψηλά επίπεδα ολικών φαινολών και ολικών ανθοκυανινών με δυνατότητα καθυστέρησης της απορρόφησης υδατανθράκων στο λεπτό έντερο, οδηγώντας σε μειωμένη απορρόφηση γλυκόζης στο αίμα.
Για να είμαστε πιο ακριβείς, το χλωρογενικό οξύ βοηθά στη μείωση της απελευθέρωσης γλυκόζης στο αίμα, μειώνοντας τον γλυκαιμικό δείκτη (GI). Επομένως, η κατανάλωση πατάτας με αυτή τη μελάγχρωση μπορεί να είναι ευεργετική για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και όσους θέλουν να ελέγξουν τον γλυκαιμικό τους δείκτη.
2. Θα συνέβαλε στη μείωση του βάρους
Έχετε ακούσει ποτέ για τους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση πατάτας, όπως η αύξηση βάρους; Σε αυτή την περίπτωση παίζει ρόλο η παρασκευή και ο γλυκαιμικός δείκτης της πατάτας (που σχετίζεται με την περιεκτικότητά της σε πολυφαινόλες ). Δεν είναι το ίδιο να τα τρώτε τηγανητά παρά ψημένα ή να καταναλώνετε τις κόκκινες και μοβ ποικιλίες, που έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τις λευκές .
Τούτου λεχθέντος, έχετε κατά νου τη δράση του χλωρογενικού οξέος, μιας από τις κύριες πολυφαινόλες που συμβάλλει στην αντιοξειδωτική δράση της κόκκινης σάρκας πατάτας. Αυτή η ένωση είναι ένας παράγοντας κατά της παχυσαρκίας , σύμφωνα με μελέτες που έγιναν με ποντίκια.
Ομοίως, σύμφωνα με ένα άλλο πείραμα που διεξήχθη σε ζώα, η σκόνη της φλούδας της κόκκινης πατάτας, όπως και άλλες ποικιλίες όπως η χρυσή, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως τροφή για τη μείωση του λιπώδους ιστού σε παχύσαρκα ποντίκια .
3. Έχει αντιφλεγμονώδεις και πρεβιοτικές ιδιότητες
Η μείωση της φλεγμονής είναι μια άλλη αρετή των πατατών με χρωματισμένη σάρκα, όπως η κόκκινη. Η περιεκτικότητά του σε ανθοκυανίνη πιστεύεται ότι βοηθά στη μείωση του αριθμού των «κακών» βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν μολυσματικές ασθένειες στο έντερο , όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Με τη σειρά του, διεγείρει τον πολλαπλασιασμό αυτών που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό σας. Συγκεκριμένα, μειώνουν το LPS του εντερικού αυλού και προάγουν την ανάπτυξη του Lactobacillus και του Bifidobacterium .
4. Θα προστατεύει από ορισμένους τύπους καρκίνου
Το φαινολικό οξύ και οι ανθοκυανίνες, που υπάρχουν στις κόκκινες πατάτες, έχουν αντικαρκινική δράση . Υπό αυτή την έννοια, η ενσωμάτωση αυτού του κονδύλου στη διατροφή σας θα βοηθούσε στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου , του προστάτη, του στομάχου, του μαστού και του παγκρέατος.
Αυτό είναι δυνατό επειδή οι ανθοκυανίνες στις χρωματιστές πατάτες αναστέλλουν τις πρωτεΐνες που ονομάζονται ιντερλευκίνες, όπως η IL-6 και η IL-8, οι οποίες συνδέονται με τη φλεγμονή και τον καρκίνο και προάγουν την ανάπτυξη και εξάπλωση των όγκων.
Με τη σειρά τους, είναι ικανά να διεγείρουν τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο στα καρκινικά κύτταρα του στομάχου. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα μιας μελέτης που διεξήχθη σε ποντίκια έδειξαν μείωση κατά 46,2% στην ανάπτυξη καρκίνου στο τρωκτικό μετά από μια δίαιτα μόνο με κόκκινες πατάτες στον ατμό.
Κατά συνέπεια, δεδομένου ότι αυτός ο κόνδυλος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, μπορεί να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
5. Βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης
Όντας πλούσιες σε ανθοκυανίνες και κάλιο, οι κόκκινες πατάτες έχουν αντιυπερτασική δράση. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, οι ανθοκυανίνες, όπως ήδη αναφέραμε, έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες παρέχουν προστασία στα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη. Ομοίως, θα βοηθούσαν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, επειδή συμμετέχουν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και διευκολύνουν την απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου (μια ουσία που διαστέλλει αυτά τα αιμοφόρα αγγεία).
Στην περίπτωση του καλίου, αυτό το απαραίτητο μέταλλο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση επειδή βοηθά στην αποβολή του νατρίου μέσω των ούρων.
Διατροφική συμβολή
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, 100 γραμμάρια ακατέργαστης κόκκινης πατάτας παρέχουν μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά.
Διαφορές μεταξύ κόκκινης και λευκής πατάτας
Για να το εντάξετε στις παρασκευές σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι παρουσιάζει αξιοσημείωτες διαφορές σε σχέση με τις λευκές ποικιλίες. Δεν είναι μόνο η εμφάνιση, η γεύση και η υφή του, αλλά και τα θρεπτικά συστατικά του. Στην πραγματικότητα, η ποσότητα των αντιοξειδωτικών είναι υψηλότερη .
Για να σας δώσουμε μια ιδέα, τα χλωρογενικά οξέα και οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην αντιοξειδωτική δράση των κόκκινων και μωβ πατάτας. Επιπλέον, η συγκέντρωση φλαβονοειδών είναι διπλάσια σε χρωματισμένες πατάτες σε σύγκριση με τη λευκή ποικιλία.
Μαγειρικές χρήσεις
Λάβετε υπόψη ότι ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύονται οι κόκκινες πατάτες μπορεί να αλλάξει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών . Στην πραγματικότητα, το μαγείρεμα αυτού του κονδύλου μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και B6. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε ατμό, μπορείτε να επωφεληθείτε περισσότερο από αυτά.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το βράσιμο, το ψήσιμο είναι οι πιο βολικοί τρόποι για να μαγειρέψετε αυτόν τον κόνδυλο.
Εκμεταλλευτείτε τα θρεπτικά συστατικά στις κόκκινες πατάτες
Όπως έχετε δει, οι κόκκινες πατάτες περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2 και της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι έχει τη δυνατότητα να προστατεύει από διάφορους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του στομάχου .
Αν και οι λευκές και κίτρινες πατάτες χρησιμοποιούνται πιο συχνά στη μαγειρική, οι κόκκινες πατάτες μπορούν να παρασκευαστούν με διάφορους τρόπους, όπως βραστές , ώστε να απολαύσετε τη γλυκιά γεύση και τα πολλαπλά θρεπτικά συστατικά τους.