ψωμι

Τα Ζυμαρικά που “Αγαπούν” τη Ζυγαριά: Ενεργοποιώντας το Ανθεκτικό Άμυλο Χωρίς Ενοχές

Ξέρεις εκείνη τη στιγμή που κάθεσαι μπροστά από ένα πιάτο γεμάτο ζυμαρικά, ψωμί ή πατάτες και σκέφτεσαι: “Αυτά θα με κάνουν να παχύνω, αλλά αξίζει”; Αν ναι, χαλάρωσε, γιατί ήρθε η ώρα να μάθεις το μυστικό που κρύβεται πίσω από το ανθεκτικό άμυλο. Ναι, καλά άκουσες! Το άμυλο μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχός σου για να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου φαγητά χωρίς να σε κυνηγάει η ζυγαριά.

Disclaimer: Οι πληροφορίες στο Υγεία & Διατροφή παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή.

Ακολουθήστε μας στο FacebookinstagramPinterest & TikTok


Πώς λειτουργεί το ανθεκτικό άμυλο;

Το ανθεκτικό άμυλο είναι κάτι σαν τον… σουπερ ήρωα των αμύλων! Αντί να διασπάται σε ζάχαρη και να προσθέτει extra θερμίδες στον οργανισμό σου, αντιστέκεται (εξού και “ανθεκτικό”) και περνάει από το έντερο σου αβλαβώς, σχεδόν σαν τουρίστας! Αυτό σημαίνει ότι δεν σε “φορτώνει” θερμίδες, ενώ παράλληλα τρέφει τα καλά βακτήρια του εντέρου σου. Κι αν σκέφτεσαι ότι αυτά είναι μύθοι, οι επιστήμονες έχουν κάτι άλλο να σου πουν!

Διαβάστε επίσης :Πώς να μειώσεις την ζάχαρη


Πού θα το βρεις;

Πατάτες και Ψυγείο, ο καλύτερος συνδυασμός!

Ξέρω τι σκέφτεσαι: “Πατάτες; Μα αυτές δεν είναι η απόλυτη θερμιδική βόμβα;”. Και όμως, αν τις βράσεις και μετά τις αφήσεις στο ψυγείο, τότε το άμυλο τους μετατρέπεται σε ανθεκτικό άμυλο. Φάε τες κρύες (ναι, σαν πατατοσαλάτα), και ξαφνικά γίνονται πολύ πιο φιλικές προς τη ζυγαριά!

Ζυμαρικά… με ψύξη!

Στα ίδια μονοπάτια με τις πατάτες, κινούνται και τα ζυμαρικά. Μαγείρεψέ τα, άφησέ τα να κρυώσουν και boom! Το άμυλο τους μετατρέπεται σε ανθεκτικό άμυλο. Θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα; Ζέστανέ τα ξανά, και κερδίζεις διπλά οφέλη! Έτσι μπορείς να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου μακαρόνι χωρίς ενοχές.

Ψωμί: Η ανατρεπτική προσέγγιση

Το ψωμί που έμεινε από χθες μπορεί να είναι ο καλύτερός σου φίλος. Το φρέσκο ψωμί έχει άμυλο που είναι εύκολο να “φορτώσει” το σώμα σου με ενέργεια (και θερμίδες). Όμως, αν το αφήσεις να παγώσει ή το φρυγανίσεις, το άμυλο γίνεται ανθεκτικό και έτσι μπορείς να απολαύσεις μια φέτα χωρίς να σκέφτεσαι τις θερμίδες.


Πώς μπορείς να ενσωματώσεις το ανθεκτικό άμυλο στη διατροφή σου;

Σαλάτες με κρύα πατάτα και ψωμί φρυγανισμένο

Ποιος είπε ότι μια σαλάτα πρέπει να είναι βαρετή; Βάλε πατάτες που έβρασες και κρύωσες, πρόσθεσε και φρυγανισμένο ψωμί, και έχεις ένα γεύμα που και χορταστικό είναι και βοηθάει το σώμα σου.

Συνταγές με ζυμαρικά (που ξαναζεστάθηκαν)

Μαγείρεψε ζυμαρικά, άφησέ τα να κρυώσουν, και την επόμενη μέρα κάνε ένα γρήγορο stir-fry με λαχανικά. Το άμυλο των ζυμαρικών θα έχει μετατραπεί και μπορείς να απολαύσεις το πιάτο σου χωρίς άγχος.

πατάτες

Smoothies με φρούτα και μπανάνα ψυγείου

Ναι, οι ώριμες μπανάνες που έχεις στο ψυγείο είναι γεμάτες ανθεκτικό άμυλο! Βάλε τις στο smoothie σου και ξεκίνα τη μέρα σου με μια boostάδα ενέργειας.


Συμπέρασμα

Αν νόμιζες ότι τα ζυμαρικά, οι πατάτες και το ψωμί είναι οι απόλυτοι “κακοί” της διατροφής, τώρα ξέρεις το μυστικό: το ανθεκτικό άμυλο. Με μερικά έξυπνα tips και τρικ, μπορείς να συνεχίσεις να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου φαγητά, ενεργοποιώντας το άμυλο τους προς όφελός σου. Εσύ τι περιμένεις; Άναψε την κατσαρόλα, κρύωσε τα ζυμαρικά και κάνε την αλλαγή!


FAQs

  1. Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;
    • Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος άμυλου που δεν διασπάται εύκολα σε ζάχαρη και βοηθάει το έντερο να λειτουργεί καλύτερα.
  2. Πώς μπορώ να ενεργοποιήσω το ανθεκτικό άμυλο στις πατάτες;
    • Απλώς βράσε τις πατάτες, άφησέ τις να κρυώσουν στο ψυγείο, και μετά κατανάλωσέ τες κρύες.
  3. Μπορώ να φάω ψωμί χωρίς να φοβάμαι ότι θα παχύνω;
    • Αν το φρυγανίσεις ή το καταψύξεις, το άμυλο μετατρέπεται και γίνεται πιο φιλικό για τη διατροφή σου.
  4. Τα ζυμαρικά που έχουν κρυώσει έχουν λιγότερες θερμίδες;
    • Δεν έχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά το άμυλο τους γίνεται ανθεκτικό και περνάει πιο εύκολα από το σώμα χωρίς να απορροφώνται όλες οι θερμίδες.
  5. Ποιες άλλες τροφές έχουν ανθεκτικό άμυλο;
    • Η βρώμη, οι πράσινες μπανάνες και τα όσπρια είναι τροφές που περιέχουν φυσικά ανθεκτικό άμυλο

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση στην κορυφή